Start vandaag nog als belegger

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een grote en belangrijke stap. Beleggen voor beginners kan complex lijken en de nodige vragen oproepen. Daardoor schrikt beleggen beginners vaak af en dat is erg jammer, want beleggen is helemaal niet moeilijk en hoeft echt niet altijd veel risico te hebben. Via dit artikel leggen we je uit wat je als beginnende belegger moet weten en helpen we je op weg om met succes de eerste stap te zetten in de wereld van beleggen. We beginnen met uitleggen wat beleggen inhoudt, behandelen de motieven die beleggers kunnen hebben, favoriete vormen van beleggen en de risico’s die er zijn en hopen je zo volledig te informeren zodat jij ook met plezier kunt beginnen met beleggen.

Beginnen met beleggen

Waarom zou je beginnen met beleggen is een vraag die je eerst zou moeten beantwoorden voordat je verder kunt. Beginnende beleggers hebben tal van redenen om te starten met beleggen. Zo kunnen ze spaargeld over hebben en beleggen als een nieuwe hobby zien, maar het kan ook zijn dat men geen genoegen wil nemen met de rentes die banken tegenwoordig bieden. De meeste mensen willen beleggen om er uiteindelijk meer winst mee te behalen. Wie goed kan beleggen en zich verdiept kan veel winst maken op de beurs, bijvoorbeeld door te beleggen in dividendaandelen van grote bedrijven. Wat je doel ook is, bij ieder motief past een eigen beleggingsvorm.

Hoe werkt beleggen?

Als je begint met beleggen koop je een aandeel of een aandeel in een fonds van meerdere bedrijven. Daarmee investeer je een bepaald bedrag in een stukje van het bedrijf en is het vervolgens afwachten tot de koers omhoog gaat. Wanneer de koers goed stijgt, geldt dat ook voor jouw inleg. Daalt de koers echter, dan zal jouw investering ook dalen. Je zal dit zelf aan gaan voelen en je zal vertrouwd raken met goede en slechte dagen op de beurs. Beleggen is onder te verdelen in verschillende vormen en bij elk van die varianten komt een andere aanpak kijken. Ook de risico’s verschillen van aanpak tot aanpak en beleggingsvorm tot beleggingsvorm.

Beleggingsvormen

Voor beginnende beleggers zijn er feitelijk vier vormen van beleggen de moeite meer dan waard: dividendbeleggen, beleggen op koerswinst, daytrading en penny stocks. Bij dividend beleggen loop je het laagste risico, omdat je daarbij helemaal niet kijkt naar koersen en je vooral richt op de dividend die uitbetaald wordt. Hoogdividend aandelen kunnen op den duur zorgen voor een vast maandelijks inkomen uit je beleggingen. Je kan koerswinsten voor ogen hebben als je laag inkoopt en hoger verkoopt. Dit moet je wel eerst eigen maken door het te oefenen en erover te lezen. Daytrading mag wat risicovoller worden genoemd, omdat je inspeelt op koersverschillen op een dag en daar veel geld in moet stoppen. Ook penny stocks zijn risicovoller, maar kunnen ook een goed rendement hebben. Je belegt dan in aandelen die goedkoop zijn en daardoor heel erg op en neer gaan gedurende zeer beperkte tijd.

Risico’s

Zoals je hebt kunnen lezen loop je bij elke variant van beleggen het risico je inleg kwijt te raken. Hierbij laten we risicovollere producten als hefbomen en cfd’s even buiten beschouwing, omdat die niet geschikt zijn voor beginners. Het laagste risico loop je bij dividendbeleggen, maar ervaren beleggers kunnen ook risico’s bij penny stocks en daytrading inschatten en daarnaar handelen. Bij overige beleggingen is er altijd het risico dat je inleg daalt. Je geld helemaal kwijtspelen kan alleen als een aandeel verdwijnt omdat een bedrijf failliet gaat. In dat geval zie je zoiets wel aankomen en is het risico op zich wel binnen de perken te houden. Ons advies luidt wel om alleen met geld te beleggen dat je echt kunt missen en met jezelf consequente afspraken te maken, bijvoorbeeld over de maximale inleg.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Tot slot kan het zijn dat je twijfelt om zelf te gaan beleggen of je geld door de bank te laten beleggen. Over dat laatste willen we duidelijk zijn, zoals experts en mensen uit het vak. Als je echt wil verdienen aan beleggingen, is het af te raden om je geld onder te brengen in een fonds van je huisbankier. Veel geld zal aan de strijkstok blijven hangen en de banken rekenen hoge commissies, waardoor er maar weinig geld overblijft voor jou. Beleg dus vooral zelf en leer met vallen en opstaan. Investeer je eerste 100 euro en ervaar wat er gebeurt. Op die manier heb je zelf alle controle over de beleggingen die je doet en heb je er zelf ook het meeste profijt van.

Advertentie
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s