Wat zijn CFD’s (Contract For Differences)?

Wanneer je al een tijdje belegt of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de naam contract for difference (afspraak over verschil) afgekort als CFD vast al eens gehoord. Deze contracten zijn zeer geliefd bij mensen die beleggen, doordat er aanzienlijke winsten mee kunnen worden gemaakt. Er zijn ook risico’s, zeker in het geval dat je gebruik wil gaan maken van de leverage-optie, de hefboom. Middels dit artikel vertellen we je wat contracts for differences precies zijn, waar je dan precies in investeert, hoe je ze aankoopt en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Eenmaal op de hoogte van de bijbehorende risico’s kun je beslissen al dan niet in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?

Een contract for difference (afgekort CFD) is een afspraak tussen jou als belegger en je broker over het verschil in prijs van een investering. Het kan dan op alle beleggingsvormen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen of een beurs als de NASDAQ of Dow Jones. Je spreekt met je broker een verschil in prijs af en wacht af tot de koers omhoog gaat of zakt. Zodra de koers dan anders ligt kun je je contract for difference weer afsluiten en geld te incasseren. Desondanks kan het ook andersom gaan en verdient de broker juist aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. In het geval van een hefboom kun je je winst vergroten, want bij een hefboom van 1:10 hoef je per tien euro omdat ze dividend aandelen hebben.

Veel voordelen

De CFD-handel is zeer populair onder beleggers omdat er veel voordelen aan te zien zijn. Voor de CFD-handel losbarstte kon je nog niet beleggen op dalingen van aandelen. Met CFD’s kan dat dus wel en dat biedt oneindige mogelijkheden voor investeerders. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten hebt. als je een contract afsluit. Je kunt de hele dag door handelen in CFD en je bent niet aan de beurs gebonden qua tijd. De belegger die wet wat hij doet kan veel winst maken met de handel in contracten over prijsverschil. Bij die grote winsten speelt de hefboom een vooraanstaande rol.

Nadelen en risico’s

Behoorlijke voordelen, maar juist de nadelen laten zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. Vooral de werking van de hefboom wordt bijvoorbeeld onderschat en te rooskleurig beschouwd. Want ook al kun je gigantische winsten maken, zijn de verliezen bij een hefboom ook heel groot. Al betaal je maar een deel van je investering, bij verlies moet je het volledige verloren bedrag aan de brokersdienst betalen. Het is dan ook van belang om je echt goed te verdiepen in de stof en niet zomaar te starten met CFD’s. De ervaring is helaas dat veel ongeduldige investeerders te snel een CFD afsluiten en een groot deel van hun vermogen zonder voldoende kennis en onderbouwing investeren en verliezen.

Handelen in CFD

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk te beleggen in een daling van de beurskoers en daardoor veel winst te maken. In deze CFD (contract for difference) spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor een investering tot erna. Door een hefboom kun je nog meer winst maken. Bij de hefboom 1:50 hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch profiteer je volledig mee bij een winst. Bijvoorbeeld: stel dat een aandeel voor 100 euro werd gekocht en tegen 10% winst werd verkocht, dan neem jij 5 euro winst, terwijl je er destijds maar één euro voor betaalde. Een enorme winst van vierhonderd procent! Maar helaas werkt het andersom ook zo en zo kan een hefboom ook tot grote verliezen leiden.

https://beleggenincfd.sceneone.nl/
https://cfdbeleggen.winkel.net/
https://beleggenincfd.webmastercity.nl/

Advertentie
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s